Den riktige dyne

Bergen Dun Dyner Sortiment

Slik velger du den riktige dynen

Det er viktig at du tenker over hvilke behov du har. Skal dynen brukes om sommeren eller vinteren? Sover du med åpent vindu? Og er madrassen din svært isolerende, eller blir den luftet nedenfra? Vi hører alt for ofte at folk har kjøpt en dyne som er for varm. Sover man for varmt, er det risiko for at man får ødelagt den dype søvnen.

Deretter er det viktig at dynen minst er 30 cm lenger enn deg, og minst 30 cm bredere enn ditt brystmål. Det er også blitt svært populært å sove med amerikanske dobbeldyner. I det tilfellet skal dobbeltdynen være minst like bred som sengen. Og en dobbeldyne er kun en god løsning hvis både du og din partner har samme behov. Det nytter ikke hvis du fryser og din partner svetter.

Når du skal velge dynens komfort, skal du se på bæreevnen. Bæreevnen er et uttrykk for dunenes isoleringsevne og kvalitet. En høy bæreevne betyr at fyllet er lett, luftig og isolerer godt, fordi det inneholder mer luft enn dun med en lavere bæreevne. Det er den stillestående luften i fyllet som isolerer og dermed holder kulden ute. Jo dårligere kvalitet dun og jo flere fjær det er i dynen, jo lavere er bære- og isoleringsevnen.

Til slutt er det lurt å se på de forskjellige merkningene dynen kan være merket med:

  • STANDARD 100 by OEKO-TEX® Klasse I – hvis man vil være sikker på at produktet ikke inneholder restkjemikalier
  • NOMITE – sikrer at det ikke kan trenge inn støvmidder i produktet, og dermed kan allergikere også bruke dunprodukter
  • Downafresh® greenLine – sikrer at dunene er vasket og tørket etter strenge internasjonale regler som eliminerer mikroorganismer og virus

Se vårt utvalg av dundyner