Vask og vedlikehold av dunprodukter

Bergen Dun Allergi

Forny din dundyne og dunpute

Vi tilbringer 1/3 av livet vårt i sengen, uten at vi tenker særlig mye over dynen og putens vedlikehold og vask. Hver natt avgir man mer enn ½ liter væske, noe via utåndingsluften, men det meste i form av svette.
En del av svetten tas opp i dynen og puten, og det fører til at dunene og fjærene etter hvert klumper seg sammen. Dynen føles tyngre og isoleringsevnen reduseres.
Ingen produkter tåler vann bedre enn dun og fjær fra gjess og ender – disse dyrene er jo nesten mer i vann enn på land! Dessuten er dyne- og putetrekket fremstilt i 100 % bomull og tåler vask.

Dundynen vaskes i en 7 kg vaskemaskin på 60 °C. Skal sentrifugeres godt (Vi anbefaler minimum 1200 omdreininger per minutt.) og tromles sammen med en sko eller et par tennisballer på 80-90 °C. Ofte opptil 3-4 timer. Ta dynen ut av tørketrommelen og rist den under tørkeprosessen. Det er svært viktig at dunene er helt tørre, da de ellers kan begynne å mugne.
Puter kan vaskes i en vanlig 5 kg vaskemaskin.

Husk alltid å bruke enzymfritt vaskemiddel til dunprodukter, og følg alltid vaskeanvisningen på dunproduktet og doseringsveiledningen på vaskemiddelet.

Produkter med trekk i silke og med ederdun må ikke vaskes. Disse kan renses på profesjonelt renseri.

Daglig vedlikehold

Bergen Dun Vedlikehold

Dyner og puter holder lenger når de blir holdt ved like

For at du skal få glede av dynen din i mange år, er det viktig at du løpende vedlikeholder den. Når du står opp om morgenen, bør du unngå å legge over sengeteppet med en gang. Dermed kan dunene gi fra seg den fukten den har tatt opp i løpet av natten. Rist dynen før du rer sengen. På den måten holder du dynen fyldig, lett og luftig. Husk å riste den fra forskjellige sider så fyllet blir jevnt fordelt.

Det er av og til lurt å legge dynen eller puten i en tørketrommel. Da forsvinner fukten, og dynen eller puten er igjen skjønn, luftig og myk.

Du bør lufte både dynen og puten så ofte som mulig utendørs, men alltid i trekket og aldri i direkte sollys da det kan skade det naturlige lanolinlaget som beskytter dunene og fjærene.

Det er viktig å unngå å støvsuge eller banke dynen. Bruk i stedet en myk børste.

Løpende vedlikehold er viktig for dynen og putens levetid.

Se vårt utvalg av dunputer